Ave Regina vzw
  • Home
  • Open plaatsen
  • Vacatures
  • Vrijwilligers
  • Gebruikers
  • Uw steun
    • Concrete projecten
    • Gratis sponsoring
    • Giften
  • Nieuws
    • Jaarverslagen
    • Nieuwsbrieven
    • Activiteiten en events
    • Persberichten
  • Over ons
    • Algemene informatie
    • Missie en visie
    • Onze waarden
    • Organisatie
    • Erkenningen en vergunningen
    • Onze Partners
    • Contacteer ons
  • Privacy
    • Privacyverklaringen
    • Cookiebeleid website

Bouwstenen en historiek

​70 jaar zorg en begeleiding
Hoogtepunten, data en feiten

1923: op de laatste dag van het jaar bereikten de Zusters van Liefde van Jezus en Maria (J.M.) een overeenkomst met de KULeuven: in het Groot Park moest er een instituut voor geesteszieken komen en in het Klein Park een wetenschappelijk instituut voor zenuwzieken, of voor elk ander doel door beide partijen goedgekeurd.

1937: Monseigneur Van Rechem, aangemoedigd door Monseigneur Ladeuze, neemt het initiatief om in het Klein Park een Medisch Pedagogisch Instituut (MPI) op te richten.

1938: start van de bouwwerken die al in 1940 tijdelijk werden stilgelegd omwille van de Tweede Wereldoorlog.

1948: de hoofdgebouwen zijn klaar, de eerste zusters konden hun intrek nemen en alles voorbereiden voor de komst van de eerste leerlingen. Die leerlingen kwamen uit andere instellingen van de Zusters van Liefde van J.M. zowel vanuit het Waalse Bouges als uit het MPI van Lokeren. Dat was op 25 januari 1949.

1949: MPI Ave Regina wordt officieel erkend door het Ministerie van Volksgezondheid. In de beginjaren lag de nadruk van de begeleiding vooral op onderwijs aan meisjes met een mentale handicap. De school werd geroemd omwille van vooruitstrevende onderwijsmethodes zoals 'Bon Départ', 'Orff' en 'Ramain'.
Als directie volgden Zuster Salomé, Zuster Pierre en Zuster Amalienne elkaar snel op. Deze laatste bleef in die functie actief tot 1961. Onder haar leiding werden de eerste paramedici aangeworven en werden de turnzaal en de praktijkruimte voor kinesitherapie in gebruik genomen. Er werd bovendien een vakavondschool opgericht voor huishouden voor zowel Nederlandstalige als Franstalige leerlingen.
Aandacht voor een gezonde geest in een gezond lichaam was er toen ook al: achter het kasteeltje werden prachtige sport- en speelpleinen aangelegd. In 1960 werd er geleidelijk afgestapt van het traditionele kostschoolinternaat. De grote speel-, eet- en slaapzalen werden omgevormd tot gezellige “homes” met eet-, zit- en speelhoek. Elk home bood plaats aan 15 meisjes en één opvoedster. Gestart werd met het eerste en tweede appartement, bestemd voor kinderen die geplaatst werden door de jeugdrechter ('justitiekinderen') die vooral nood hadden aan een gezellige gezinsfeer.

1963: door gewijzigde wetgeving konden er geen Franstalige leerlingen meer aanvaard worden. In dat jaar werd de eerste sociaal assistente aangeworven. In oktober 1963 opende dan de “School voor opvoedsters voor onaangepaste jeugd” haar deuren in Lovenjoel. Vier jaar later werden de eerste diploma’s uitgereikt aan 17 gediplomeerden waaronder 7 Zusters van Liefde.

1968: het semi-internaat wordt erkend door het Ministerie van Volksgezondheid. Later dat jaar, vanaf 1 september is het autobusvervoer naar school gratis.

1970: het leefgroepbudget wordt ingevoerd: de homes, intussen omgedoopt tot 'appartementen', beheren een eigen budget en staan zelf in voor het eten, de was en het strijken.
Vanaf dat jaar is Ave Regina erkend 'voor het opnemen en begeleiden van 250 meisjes met een I.Q. boven 60 in internaat en in half internaat'. Zuster Tahon Gertrude wordt als directrice opgevolgd door Zuster Hermingard Dorssers.

1972: een vakantiehuis “Zonnebloem” wordt aangekocht te Wezemaal. Bedoeling is om de sociaal verwaarloosde kinderen hier te laten genieten van een toffe vakantie. Er worden 17 eenpersoons-kamers en enkele 2 en 3 persoonskamers gepland.

1974: viering van 25 jaar Ave Regina, de plannen worden getekend van een nieuwbouw in de Stationsstraat te Lovenjoel: een tweewoonst voor sociaal gehandicapte kinderen. Zonnewende en Ter Beuken worden een feit. Omdat Buitengewoon Onderwijs (BO) 'Windekind' in Leuven geremd wordt door de scholenstop, is Ave Regina bereid om voor twee jaar (tot de fusie der gemeenten voltrokken is) jongens op te nemen. Ook de BUSO school neemt vanaf dan jongens op en de ateliers worden aangepast.

1975: er gebeuren heel wat structurele verbouwingen in Ave Regina. Opnieuw worden er drie appartementen helemaal voltooid en in gebruik genomen, ditmaal voor kinderen met karakterstoornissen, 8 kinderen met 3 opvoedsters. De vroegere refter van de Zusters wordt in september 1976 omgebouwd tot huiskamer voor de inwonende opvoedsters. Zuster Irma volgt Zuster Hermingard op als directrice. Zonnebloem wordt een gewoon woonhuis voor de kinderen van Ave Regina: de schoolbus brengt de jongeren elke dag naar school te Lovenjoel. In november wordt de tweewoonst Zonnewende – met nonkel Marc en tante Rita - en Ter Beuken - met nonkel Willy en tante Christiane - in gebruikgenomen: twee maal 12 jongeren vinden er hun leefgroep.

1979: start van huis Horizon waar jonge meisjes getraind worden om zelfstandig te leren leven. Dit project blijkt een voltreffer te worden: vandaag bestaat het nog steeds onder de naam 'De Klinke', gelegen op de ring rond Leuven. In Wemmel worden twee leefgroepen opgestart voor jongeren met gedragsproblemen in de Huizekes. Dit op vraag van het MPI in Ukkel waar deze doelgroep niet langer begeleid wordt.

1983: De personeelstop en de gedwongen afbouw van het semi-internaat luidden een periode van relatieve onzekerheid in.

1984: een eerste leefgroep met volwassen start, aanvankelijk in het Klein Park, later in Hof Ter Eycke in Lubbeek. Zuster Irma, tot 1986 directrice van Ave Regina, opent in Zonnebloem een tweede leefgroep voor volwassenen met een mentale handicap. In de Dorpsstraat 29 in Lubbeek wonen er dan vier bewoners van het Tehuis voor werkenden. De afdeling Volwassenenzorg is definitief van start.

1986: dhr. Eric Vandijck neemt samen met Magda Dupont en dr. Boucherie de leiding over van Zuster Irma en voert een aantal strategische wijzigingen in het beleid door. Drie jaren later verlaat hij Ave Regina en wordt hij opgevolgd door Jac Geyens.

1990: samen met een groep ouders, wordt het dagcentrum vzw Kolveniershof opgericht in een historisch pand in Leuven: de opstart gebeurt in 1992 in de gebouwen van Lovenjoel. Na de renovatie neemt het dagcentrum einde 1995 definitief zijn intrek in Leuven. Voor de jongerenzorg wordt de Plataan in 1990 een bijkomende vestiging buiten het Klein Park: een extra uitdrukking van de nood aan decentralisatie.

1993: in Opvelp wordt een ruime woning aangekocht voor de leefgroep volwassenen uit Lubbeek. Hof Ter Eycke verhuist naar Opvelp en de bewoners van Dorpsstraat 29 verhuizen naar Korbeek-lo.

1996: de Huizekes worden verlaten, en deze plaatsen worden grotendeels omgezet naar plaatsen voor volwassenen, gezien de hoge nood in de Leuvense regio. Twee nieuwe locaties worden in gebruikgenomen: de Philipslaan te Leuven en de Bieststraat te Lovenjoel.

1998: vzw Kolveniershof wordt opgenomen binnen Ave Regina vzw en Luc Tilkin wordt als afdelingshoofd volwassenenzorg lid van het directiecomité. Voor leefgroep de Klinke wordt er een ruime woning met 11 studio’s aangekocht en gerenoveerd in Leuven.

2002: renovatie van de ateliers in Lovenjoel. In het kader van scheiding wonen en werken wordt de Lovenier de plaats bij uitstek waar de volwassenen hun dagbezigheid hebben.

2005: de lang verwachtte realisatie van een nieuwe tweewoonst in Wonewei 1&2 is een feit. Opnieuw verhuizen twee leefgroepen naar een gewone woning in een gewone straat in Lovenjoel.

2008: in Wezemaal wordt Zonnebloem omgedoopt tot De Vlasselaar en grondig verbouwd. In het masterplan wordt voorzien dat het nieuwe huis later plaats zal bieden aan 22 bewoners waarbij we ook aan de zware zorgvragen in een aangepaste accommodatie zullen kunnen blijven beantwoorden.

2012: het directieteam wijzigt naar aanleiding van de op pensioenstelling van Magda Dupont en Jac Geyens. Jirka De Schepper en Veerle Samyn worden respectievelijk directeur jongerenzorg en directeur volwassenenzorg.

2013: Zonnewende en Ter Beuken worden uitgebreid elk met twee kamers zodat alle jongeren er een eigen kamer hebben.

2014: in ’t Felixhof, zijn de verbouwingswerken zo goed als klaar. Het wordt tegen eind 2014 een woonst voor ’t Park, één van de vier leefgroepen die momenteel nog in het hoofdgebouw verblijven en van de module schoolaanvullende dagopvang in De Vlinderboom.
De zorgvernieuwing hertekent Ave Regina ten gronde. De uitbouw van een MFC (multifunctioneel centrum) en een FAM (Flexibel aanbod meerderjarigen) houdt in dat ook de inrichting van het hoofdgebouw herdacht moet worden. Het denken in afdelingen zal plaats maken voor de verschillende modules die de individuele dienstverlening zullen kenmerken.

2015: Een nieuw project ‘De Baker’ gaat van start voor jongeren met een complexe, meervoudige problematiek voor wie leven in een groep zeer moeilijk is. De kernopdracht is voor deze jongeren continuïteit en volgehouden engagement bieden.

2016: de zorginschaling in het kader van de persoonsvolgende financiering in de zorg voor volwassenen is een feit.
Ten gevolge van de zorgvernieuwing wordt Ave Regina vergund als zorgaanbieder voor het bieden van niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning aan volwassene personen met een handicap. Volwassen cliënten krijgen een persoonsvolgend budget (PVB) dat in cash of via voucher kan ingezet worden om de zorg te financieren. De zorg wordt vraaggestuurd. 

2017: Ave Regina vzw wordt voor onbepaalde duur vergund als dienst voor rechtstreekse toegankelijke hulp. Ambulante begeleiding wordt hierdoor toegankelijker.
De nieuwbouw en de verbouwingen van De Vlasselaar zijn stilaan afgerond. Dit project biedt woon- en dagondersteuning aan 22 cliënten. De leefgroep De Biest verhuist naar De Vlasselaar. Voor het eerst is er een actieve nachtdienst.
De grondige renovatie van de eerste verdieping is aan de gang i.f.v. de huisvesting van het project ‘De Baker’. Luc Tilkin, directeur, gaat op pensioen. Arabella D'Havé wordt aangesteld als algemeen directeur van Ave Regina vzw.

2018: Het 'project' De Baker wordt afgerond en de inhuizing van de leefgroep in de nieuwe afdeling wordt een feit. Prof. Em. Réné Vanderheiden, Voorzitter van de Raad van Bestuur, overlijdt en wordt postuum voorgedragen als Erevoorzitter.
De missie, visie en strategie worden herschreven.

2019: viering van 70 jaar Ave Regina. Dhr. Gilbert Verbinnen wordt benoemd tot Voorzitter van de Raad van Bestuur. Ave Regina wordt erkend door het Agentschap Jongerenwelzijn voor een kleinschalige wooneenheid (co-housing) waarbij 4 jongvolwassenen samenwonen onder flexibel toezicht en ondersteund door een begeleiding op maat van de jongere. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met een aantal partners uit de sector en Sociopolis Annuntiaten Heverlee. 
H.K.H. Koningin Mathilde bezoekt Ave Regina in het kader van een project gesteund door het Koningin Mathildefonds 'Van een sprankeltje vitaliteit naar authentiek musiceren'.
  • Home
  • Open plaatsen
  • Vacatures
  • Vrijwilligers
  • Gebruikers
  • Uw steun
    • Concrete projecten
    • Gratis sponsoring
    • Giften
  • Nieuws
    • Jaarverslagen
    • Nieuwsbrieven
    • Activiteiten en events
    • Persberichten
  • Over ons
    • Algemene informatie
    • Missie en visie
    • Onze waarden
    • Organisatie
    • Erkenningen en vergunningen
    • Onze Partners
    • Contacteer ons
  • Privacy
    • Privacyverklaringen
    • Cookiebeleid website