Ambulante en mobiele begeleiding
Meer info vindt u hieronder of in onze folder.
Mobiele en ambulante begeleiding
In ons mobiel/ambulant ondersteuningsaanbod bieden we thuisbegeleiding GES en mobiele en ambulante begeleiding aan voor kinderen en hun gezin. Bij mobiele ondersteuning gaat de hulpverlener naar het kind of de context, bij ambulante begeleiding komt het kind/de context naar de voorziening.
Kinderen en jongeren die gebruik maken van de module schoolaanvullende dagopvang, verblijf of mobiele/ambulante begeleiding, kunnen door ons mobiel ondersteund worden. De werking in de leefgroep kan niet los gezien worden van het gezin, we bieden zorg op maat aan kinderen, jongeren én hun gezin. Hierbij gaan we uit van een (tijdelijk) gedeelde verantwoordelijkheid voor het kind/de jongere én van de krachten en groeimogelijkheden van elk gezin. Om te komen tot een positieve ontwikkeling bij de kinderen en jongeren in de leefgroep en het gezin, wordt er dan ook veel aandacht besteed aan de samenwerking met het gezin. Vanuit elke leefgroep wordt er gezocht naar een werkbare manier om voor elk van de kinderen voldoende contacten te onderhouden met de ouders en de context, zodat er voldoende informatie kan uitgewisseld worden en er samenwerking kan groeien. Dit gebeurt telefonisch, via mails, een heen-en weerschriftje, een gesprekje bij het ophalen of brengen van de kinderen, bezoeken,… Daarnaast zijn er de contacten met de gezinsbegeleid(st)er, die verantwoordelijk is voor de gezinsbegeleiding (mobiele/ambulante begeleiding). Via gesprekken in Ave Regina en via huisbezoeken krijgen de ouders kansen om hun verhaal te doen en vragen te stellen. Via die gesprekken leren wij de kinderen en jongeren beter kennen en kunnen we een gezamenlijk opvoedingsproject starten. Samen wordt gezocht naar de eigen krachten van het kind en zijn gezin en naar de ondersteuning die nodig is. De dienst thuisbegeleiding is gericht op ondersteuning bij kinderen en jongeren met (een vermoeden van) gedrags-en emotionele problemen (GES). Het aanbod situeert zich deels binnen de rechtstreeks toegankelijke hulp, deels binnen de niet rechtstreeks toegankelijke hulp. Deze dienst maakt deel uit van de thuisbegeleidingsdienst Bamboe ( een samenwerkingsverband tussen thuisbegeleidingsdienst Resonans, het MFC St. Franciscus te Roosdaal, het Koninklijk Instituut in Woluwe en Ave Regina). Avojo is een aparte dienst die gericht is op ondersteuning van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en/of gedrags- en emotionele problemen. Deze dienst werkt eveneens mobiel en biedt ondersteuning aan huis of op school. Avojo ondersteunt enerzijds jongeren en hun gezin zonder opname in internaat of semi-internaat, maar kan ook bijkomende ondersteuning geven aan kinderen en gezinnen die in ons (semi-)internaat verblijven of verbleven hebben en dit tot de leeftijd van 25 jaar. Voor wie?
Thuisbegeleiding
Waarbij kunnen we je helpen?
Eén vaste begeleider ondersteunt, samen met een co-begeleider, het kind, de jongere en het gezin aan huis of op school. De hulpvragen kunnen zeer verscheiden zijn:
Welke stappen moeten gezet worden?
Voor aanmeldingen en meer informatie kan u terecht bij de coördinator, mevrouw Miep Dhondt, op 016 46 89 19.
Wanneer we vanuit ons aanbod kunnen ingaan op uw hulpvraag, wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Na het gesprek beslist het team of de begeleiding opgestart kan worden of niet. Wanneer je als hulpverlener een A-document opmaakt voor deze ondersteuningsvorm, moeten volgende modules aangevraagd worden:
Rechtstreeks Toegankelijk Hulp (RTH)
Via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp kan je beroep doen op ambulante en mobiele begeleidingen voor maximaal 12 begeleidingen per jaar. Gedurende de eerste twee jaar samen kunnen er maximaal 48 begeleidingen plaatsvinden. Voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp is er geen aanvraag bij het VAPH of de Toegangspoort nodig.
|