Kortdurende ondersteuning
Binnen de kortdurende ondersteuningsvormen biedt Ave Regina 3 modules aan:
Crisisverblijf en crisisbegeleiding kunnen enkel aangevraagd worden via het
Crisismeldpunt (078 05 00 38).
- Kortverblijf
- Crisisverblijf
- Crisisbegeleiding
Crisisverblijf en crisisbegeleiding kunnen enkel aangevraagd worden via het
Crisismeldpunt (078 05 00 38).
Kortverblijf
Kortverblijf
Voor minderjarigen met een (vermoeden van een) handicap (kortdurend).
Voor wie?
Waarbij kunnen we je helpen?
Via kortverblijf wordt de mogelijkheid geboden aan ouders, die thuis instaan voor de zorg voor hun kind (eventueel met ondersteuning via ambulante begeleiding of via het semi-internaat), om hun kind tijdelijk te laten verblijven in een leefgroep van de voorziening. Dit kan gaan over een periode van enkele dagen of weken, een vaste dag in de week, een weekend, enkele vakantiedagen,… tot een maximum van 92 dagen per kalenderjaar. De redenen voor een korte opname kunnen zeer verscheiden zijn: even nood aan rust in het gezin, een plotse ziekenhuisopname van één van de ouders, periode van drukke beroepsbezigheden,…Kortopvang is in eerste instantie gezinsondersteunend. Ouders die hun kinderen thuis opvoeden, worden via kortopvang tijdelijk ontlast. Soms kan kortopvang ook een voorbereiding zijn op een langduriger verblijf in de voorziening.
Het kind dat in kortverblijf komt , verblijft in één van de leefgroepen van de voorziening. Het neemt daar gewoon deel aan het dagelijkse leven in de leefgroep. Daarnaast gaat het kind tijdens de schoolweken overdag naar de eigen school. We willen het kind in deze korte periode een prettig verblijf bieden en hebben hierbij voldoende oog voor de nodige contacten met het gezin vanuit de leefgroep. Het aantal plaatsen voor kortverblijf is beperkt. Welke stappen moeten gezet worden?
Voor aanmeldingen en meer informatie, kan u terecht bij de directeur van de jongerenzorg, mevrouw Jirka De Schepper, op 016 46 89 11, bij afwezigheid van de directeur bij de verantwoordelijke van de jongerenzorg, op 016 46 89 11.
Wanneer u beschikt over een module binnen het niet-rechtstreeks toegankelijke aanbod (verblijf, schoolaanvullende, mobiele/ambulante begeleiding) hebt u recht op kortverblijf. Rechtstreeks Toegankelijk Hulp (RTH)
Via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp kun je beroep doen op verblijf tijdens de week en/of tijdens het weekend en dit maximaal 12 dagen per jaar. Voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp is er geen aanvraag bij het VAPH of de Toegangspoort nodig.
|