Ave Regina vzw is één van de 12 partners van het zorgnetwerk tRede. tRede is de grootste regionale zorgpartner in Vlaams-Brabant. Door ervaring en kwaliteit te bundelen wordt een sterk antwoord gegeven op alle vragen van personen met een handicap. Het totaal aanbod is een unieke meerwaarde.
Ave Regina is sedert de start in 1983 partner in het regionaal overleg arrondissement Leuven dat nu Zorgaanbieders Arrondissement Leuven (ZAL) wordt genoemd. Onderstaande kernopdrachten zijn de basis van onze samenwerking en worden door de leden integraal onderschreven.
De door het VAPH erkende en vergunde zorgaanbieders engageren zich om op regionaal niveau de gemeenschappelijke belangen te behartigen en zodoende de kwaliteitsvereisten te garanderen t.a.v. de zorgvragers.
Informatie uitwisselen tussen de leden en transparantie nastreven door o.a. vraag en aanbod en de kwaliteit van de dienstverlening in beeld te krijgen.
Creatief samen inspelen op en ontwikkelen van nieuwe initiatieven in antwoord op tendensen ook in de belendende sectoren.
In de regio de afstemming tussen minderjarigen en volwassenen faciliteren en optimaliseren.
Ave Regina vzw maakt deel uit van het intersectoraal zorgnetwerk Vlaams-Brabant - Brussel - Limburg, waarbij 33 partners zich engageren om een hulpaanbod uit te werken voor jongeren met een handicap en een complexe zorgvraag. Om tegemoet te komen aan deze zorgvraag wordt er over de sectoren heen samen gewerkt tussen bijzondere jeugdzorg, VAPH en GGZ/Psychiatrie. Een belangrijk gegeven binnen de samenwerking is dat de jongere en de opvoedingsverantwoordelijken mee partner zijn en inspraak hebben in de hulpverlening. Van de drie netwerken in Vlaanderen heeft elk netwerk een capaciteit van 7 jongeren. Elke jongere en hun gezin krijgen een gewaarborgd hulpverleningsaanbod voor maximum 7 jaar, waarbij we kunnen begeleiden tot en met de leeftijd van 25 jaar.
Bijstandsorganisaties
Ave Regina onderschreef de Code van Goede Praktijk: Over de samenwerking tussen zorgaanbieders en bijstandsorganisaties met als doel de kwaliteit van bestaan en eigen regie van de budgethouder te verhogen. Het doel van de invoering van het persoonsvolgend budget is om de kwaliteit van bestaan van de persoon met een handicap op alle levensdomeinen te verbeteren. Zorgaanbieders en bijstandsorganisaties erkennen het belang van personen met een handicap of hun wettelijke vertegenwoordigers en vertrouwenspersonen om de wensen en noden van de persoon goed te kunnen verwoorden én het belang om zelf te beslissen. Dat noemen we “eigen regie”. De zorgaanbieders en de bijstandsorganisaties dragen daarmee bij tot de uitvoering van het VN verdrag voor de rechten van personen met een handicap. Ondergetekende bijstandsorganisaties en zorgaanbieders verklaren dat ze akkoord gaan met volgende principes die belangrijk zijn in de samenwerking met als doel kwaliteit van bestaan en “eigen regie” . Hierdoor kunnen personen met een handicap, of hun wettelijk vertegenwoordiger of vertrouwenspersoon, groeien in hun (nieuwe) rol als budgethouder en wordt het aanbod meer afgestemd op de vraag van de persoon met een handicap.
Overleggroep Panal (Palliatief Netwerk Leuven): Dit is een intervisiegroep vanuit voorzieningen voor personen met een verstandelijke beperking o.l.v. de psychologe van Panal. Wij brengen onze expertise in rond de zorg voor mensen met een handicap en zij brengt de expertise in rond palliatieve zorg. Vanuit Panal worden ook de vormingen voorzien voor onze begeleiders rond palliatieve zorg.
Intervisiegroep rond de schaal voor emotionele ontwikkeling (SEO): De SEO geeft een zicht op de emotionele ontwikkelingsleeftijd van onze cliënten. Het is van belang om onze begeleidingsstijl hierop af te stemmen. De SEO helpt hierbij.
Dé werkplaats: een samenwerkingsverband van verschillende voorzieningen rond semi-industriële arbeid. Het project is gehuisvest in de Benedictushoeve in Herent. Het is een goed uitgerust atelier waar er voornamelijk semi-industrieel werk verricht wordt. Ave Regina neemt deel aan deze activiteiten. We zijn eveneens aanwezig in het beheersorgaan.
Samenwerkingsproject “Eigen-Wijs”: een kleinschalig winkelproject . De producten die in verschillende voorzieningen door volwassenen personen met een handicap vervaardigd worden, worden samengebracht en verkocht op markten en beurzen.